BEMUTATKOZÁS

Egy adott gyártó terméke akkor minősül építőanyagnak, ha mind a gyártási folyamat, mind a végtermék jellemzőinek kontrollját erre feljogosított szervezet(ek) tanúsítják.

Az Imperatív cégcsoport által gyártott GFRP kompozit rúd és háló eddig a következő országokban került minősítésre: Magyarország NMÉ: A-27/2018, Szlovákia: SK TP-18/0031, továbbá Ukrajna, Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Tádzsikisztán, Üzbegisztán.

Egy adott termék beépíthetőségének további feltétele, (felhasználási területtől függően), Magyarországon is, Mérnökkamarai jogosultsággal rendelkező szerkezettervező által készített tervdokumentáció, vagy egyenértékűséget igazoló hozzájárulással történhet!

A statikus mérnökök felelős tervezési munkájának alapja, a termékre vonatkozó szabványok ismerete, továbbá a gyakorlati tapasztalatok alkalmazása.

 

Innováció és szakértelem

A GFRP Rebar -15 mikrométer átmérőjű nagyszilárdságú üvegszálakból álló magfonat, amit rendkívül rezisztens vinil-észter gyanta axis (köpeny) burkol. A betonnal való jobb tapadás érdekében a felület spirálisan tekert kevlárszállal és homokszórt felülettel gyártják. Az Imperativ cégcsoport innovatív gyártója az üvegszál erősítésű építő elemeknek.

A GFRP termékek előnyös tulajdonságukkal, mint egy alternatív megoldásként sok területen kiválhatják, helyettesíthetik a hagyományos betonacélt.

Az üvegszálas kompozitok felhasználása rendkívül sokoldalú lehet. Alkalmazzák a repülőgépgyártásban, az űrtechnikában, az autóiparban, valamint az építőipar területén különböző célokra.

Használható mély- és magasépítésben, illetve egyéb felhasználási területen, ahol a költségmegtakarítás is szempont a minőség és a biztonság mellett.

Különösen alkalmas lakó- és ipari épületek alapozásához és beton szerkezetek megerősítéséhez, vízzel közvetlenül érintkező műtárgyakban (véd művek, gátak, hidak, szennyvíztározók, víztározók és úszómedencék esetén), útépítésben, betonszerkezetek megerősítésére, valamint mezőgazdasági területen történő alkalmazásra, mint például kerítések, vadrácsok kialakítására.

Kiváló alternatíva, úttestek alapjainak megerősítésére, előregyártott betonelemekbe kerülő armatúrák esetén. Az üvegszálas kompozit szerkezetek élettartama betonszerkezetben minimum 80 év. Kiemelten fontos alkalmazási lehetősége agresszív környezetben is. Előállítási energiaigénye a betonacél töredéke, ami összhangban van a megnövekedett technológiai igényekkel és földünk környezeti érdekeivel!

  A kompozit termékeknek a B60.50 (B500) betonacélhoz képesti kétszeres a szakitószilárdsága, a közel azonos lineáris hőtágulási együtthatója révén kisebb átmérő esetén is egyenértékű helyettesítés érhető el.

Példa: A 12 mm átmérőjű betonacél 10 mm átmérőjű  GFRP-vel helyettesíthető. Az üvegszál erősítés révén a szerkezet élettartama a hagyományos megoldások kétszerese.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.